Makan Di Restoran Peranakan Place, IOI City Mall Untuk Mengubati Kerinduan Pergi Ke Melaka


Saya pernah sebut di entri mana satu entah, tiga tempat favourite saya untuk melancong dan wajib pergi setiap tahun adalah Cameron Highland, Melaka dan Penang. Suka pergi ke tempat ni sebabnya tempat-tempat ni ada keseronokannya dan keistimewaannya tersendiri dan tak pernah jemu untuk pergi. Even pergi sampai dua-tiga kali setahun.

Tapi disebabkan pandemic Covid 19, almost dua tahun tak sampai ketiga-tiga tempat ini. Tak dapat nak ke mana-mana sangatlah. Covid 19 punya pasallah. Inipun nasib baiklah Selangor dibenarkan untuk rentas daerah. Dapatlah jalan-jalan di dalam Selangor dan juga balik rumah mak abah di PJ.


Rindu sangat nak jalan-jalan di tempat favourite saya ni. Tapi tengok gaya macam lambat lagi nak dapat pi bila angka kes Covid-19 semakin lama semakin tinggi. Jadi, tak payah tunggu lah kes Covid redha. Pi jela tempat yang best yang ada di Selangor.

So, saya & family pergi makan di Restoren Peranakan Place. Bila dah nama kedai Peranakan, semestinyalah berkonsepkan Peranakan yang berasal dari Melaka. Semuanya hiasannya pun sama. Menu pun konsep yang sama. Terasalah sedikit berada di Melaka. Terubatlak sedikit kerinduan pergi ke Melaka.

 

Untuk makanan saya order Peranakan Fried Rice. Kimchi pulak order Mee Sizzling. Dak Zafran order Portuguese. Dak Zafran kena lain tau untuk dia. Tak boleh dah kongsi-kongsi dengan mak pak nya. Dia dah makan banyak.Rasanya boleh tahan sedap. Untuk minuman saya order Kopi O. perghh sedapnya kopinya. Pekat kawww sangat.


 


Sambil makan, sambal menikmati hiasan Peranakan Melaka  interior design restoren ni. Feeling best nya tak dapat nak diungkap dengan kata-kata.


Hopefully semoga tahun 2021 adalah tahun terakhir pandemic Covid 19 dan dapat menjalani kehidupan seharian seperti biasa bermula tahun depan. InsyaAllah.


Share this:

CONVERSATION

2 comments:

  1. covid stopped all the activities hahaha

    ReplyDelete
  2. Sedapnya semua menu. Moga pandemik cepat berakhir amin

    ReplyDelete